Monitoring – Kardinál Duka v komunikaci naprosto selhal. Něžný vztah má k Hradu a extremistické žumpě

Kardinál Duka v komunikaci naprosto selhal. Něžný vztah má k Hradu a extremistické žumpě

Kardinál Dominik Duka se vyjadřuje velmi nerad, v podstatě vůbec, k angažmá jemu nějak blízkých katolíků v politice na straně extremistických stran. Jde především o kandidatury Hany Lipovské za Volný blok a Josefa Nerušila za SPD. Lipovskou doporučila biskupská konference, zjevně jako Dukova „koně“, do Rady ČT a Nerušil pracuje na pražském arcibiskupství. Oba se ostentativně odvolávají na křesťanské hodnoty a přitom se spojili se subjekty, které s nimi nemají nic společného, spíše naopak. Jsou to populistické a extremistické strany šířící nenávistnou propagandu a dezinformace.

Kardinál Duka odmítl setkání se signatáři otevřeného dopisu protestujícího proti spojování katolické církve s extremistickým stranami

Rádi bychom Vás informovali, že k otevřenému dopisu, v němž 26 laiků i kněží vyzvalo kardinála Duku, aby se jasně distancoval od osob kandidujících za extremistické politické subjekty, se po jeho zveřejnění začaly spontánně přidávat stovky dalších signatářů z prostředí katolické církve i mimo ni. Mezi těmito signatáři je řada veřejně známých osobností, představitelů významných církevních institucí i katolických kněží. Dopis nově podepsali například Marek Orko Vácha, Tomáš Halík, bývalý Dukův sekretář Vojtěch Macek, teolog Karel Skalický, spisovatel Jáchym Topol, hudebník David Koller, zpěvačka Hana Ulrychová, režisér Jan Hřebejk, moderátorka Ester Janečková a další. K dnešnímu dni se k dopisu připojilo cca. 350 signatářů.

https://www.blisty.cz/art/104813-kardinal-duka-odmitl-setkani-se-signatari-otevreneho-dopisu-protestujiciho-proti-spojovani-katolicke-cirkve-s-extremistickym-stranami.html

Životaschopnost médií se rapidně snížila, Česko patří k nejhorším

Média v České republice patří k nejohroženějším v Evropě. Podle mezinárodního průzkumu dosáhla míra rizika ohrožení jejich životaschopnosti v minulém roce 85% oproti předloňským 36%. Průměr za všechny hodnocené země je 69%.