Monitoring – Tomáš Halík a Ondřej Liška píší ostře o Lipovské a Nerušilovi. Mají pravdu

Tomáš Halík se na svém blogu na Aktuálně.cz velmi jednoznačně vyjádřil ke kandidaturám Hany Lipovské a Josefa Nerušila za prapodivné politické subjekty Volný blok a SPD. Podnětem je mu dopis předsedy České biskupské konference Jana Graubnera, který se distancoval od kandidování katolíků „za subjekty s extrémními názory“. 

Katolíci se bouří proti spojování církve s extremistickými stranami: otevřený dopis kardinálu Dukovi

Rádi bychom Vás informovali o otevřeném dopisu, který dnes zaslaly více než dvě desítky veřejně známých osobností z katolické církve kardinálu Dukovi a v němž vyjadřují své hluboké znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Tento dopis je zejména reakcí na kandidaturu Josefa Nerušila v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. Autoři a signatáři dopisu připomínají, že oba jmenovaní jsou úzce spojeni s nejvyššími orgány české katolické církve, a domnívají se, že kardinál Duka se od jejich politických aktivit dostatečně jasně nedistancoval. Zároveň upozorňují, že politické subjekty, za něž Nerušil a Lipovská kandidují, zastávají krajní či extremistické názory a jejich postoje odporují základním principům křesťanství a evangelia:  

https://blisty.cz/art/104644-katolici-se-bouri-proti-spojovani-cirkve-s-extremistickymi-stranami-otevreny-dopis-kardinalu-dukovi

Jako katolíci věříme na zázraky, říká filosof Němec. Po Dukovi chce v dopise osobností jasný distanc od Lipovské a Nerušila

Dvacet šest osobností z řad katolické církve podepsalo otevřený dopis kardinálu Dominiku Dukovi. Vyzývají ho v něm, aby se jasně a jednoznačně distancoval od radní České televize Hany Lipovské a od radního Českého rozhlasu Josefa Nerušila. Důvodem je jejich kandidatura do sněmovny v říjnových volbách za politické strany, které „zastávají krajní či extremistické postoje“.

https://domaci.ihned.cz/c1-66957390-jako-katolici-verime-na-zazraky-rika-filosof-nemec-po-dukovi-chce-v-dopise-osobnosti-jasny-distanc-od-lipovske-a-nerusila

Konvalinka, Issová i Kroupa. Katolické osobnosti žádají Duku, aby se distancoval od Lipovské a Nerušila

Dvě desítky osobností z katolické církve ve čtvrtek v otevřeném dopise kardinálu Dominiku Dukovi vyjádřily znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Dopis je zejména reakcí na kandidaturu Josefa Nerušila ve volbách do sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. Za signatáře o tom informoval Václav Němec.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/nerusil-lipovska-duka-spd-volny-blok_2107291451_pj

Ruce pryč. Osobnosti z řad katolíků žádají Duku, aby se distancoval od Lipovské a Nerušila

Dvě desítky osobností z katolické církve ve čtvrtek v otevřeném dopise kardinálu Dominiku Dukovi vyjádřily znepokojení nad spojováním církve s extremistickými politickými stranami. Dopis je zejména reakcí na kandidaturu Josefa Nerušila ve volbách do Sněmovny za SPD a Hany Lipovské za Volný blok. ČTK o tom za signatáře informoval Václav Němec.

https://www.lidovky.cz/domov/ruce-pryc-osobnosti-z-rad-katoliku-zadaji-duku-aby-se-distancoval-od-lipovske-a-nerusila.A210729_133944_ln_domov_lidr

Lipovská: Nejdu proti smyslu zákona. Graubner moji práci nezná, jeho prohlášení bych ale podepsala

Podle svých slov nevnímá, že by porušovala literu ani smysl zákona, když si k členství v Radě ČT přibrala ještě kandidaturu do podzimních parlamentních voleb a necítí, že by seděla na dvou židlích, které by měly stát daleko od sebe. Někteří čeští biskupové podle ní neznají její práci radní, jiní ji prý v soukromých rozhovorech podporují. S Hanou Lipovskou o smyslu a účelu zákona, o lžích Lubomíra Volného i o vztahu s českými a moravskými biskupy. Poslouchejte v audioarchivu.

https://zpravy.proglas.cz/13/lipovska-nejdu-proti-smyslu-zakona-graubner-moji-praci-nezna-jeho-prohlaseni-bych-ale-podepsala/

Distancujte se od Lipovské a Nerušila, vyzvali katolíci dopisem Duku

Šestadvacet osobností veřejného života, které pojí katolická víra, zaslalo otevřený dopis kardinálu Dominiku Dukovi. V něm jej vyzývají, aby se veřejně distancoval od mediálních radní Hany Lipovské a Josefa Nerušila. Oba kandidují do sněmovny za kontroverzní politické subjekty. Vyjadřují také nespokojenost s tím, že Duka ohledně kandidatur příliš nekomunikuje s veřejností.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/otevreny-dopis-dukovi-kvuli-kandidature-lipovske-a-nerusila.A210729_141017_domaci_hv

Církev nesmí být kvůli Lipovské a Nerušilovi spojována s extremistickými stranami, stojí v dopise Dukovi

Mnoho osobností z katolické církve je znepokojeno z posledních zpráv, podle nichž by mohla být církev spojována s extremistickými stranami, konkrétně s Volným blokem a SPD. Právě za tyto strany budou v parlamentních volbách kandidovat Hana Lipovská a Josef Nerušil, tedy dva lidé, kteří jsou úzce spjati s kardinálem Dominikem Dukou. A k jeho rukám míří otevřený dopis, který dnes představil filosof Václav Němec.