Monitoring – Část akademiků VŠE nesouhlasí s nominací Váni do Rady ČT. Rektorka nominaci nestáhne

Část Akademického senátu VŠE vyzvala rektorku Hanu Machkovou, aby stáhla nominaci Daniela Váni do Rady ČT. Ten je v současnosti místopředsedou rady a před časem prosadil do výroční zprávy televize zmínku o tom, že SPD dostává ve vysílání málo prostoru. Díky nominaci školy se ve sněmovně uchází o své znovuzvolení. Rektorka, která svůj krok se senátem nekonzultovala, však jeho nominaci nestáhne.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cast-akademiku-vse-nesouhlasi-s-nominaci-vani-do-rady-ct-rek/r~3ee53f2ea12111eba22aac1f6b220ee8/

Česko ztrácí kredit ve vyspělém světě, kvůli Radě ČT

I svět již vidí veřejnoprávní služby České televize v ohrožení. Po prohlášení Evropské vysílací unie (EBU) a dopisu mezinárodních organizací sledujících svobodu slova (ARTICLE 19, ECPMF, EFJ, IPI) se přidává s prohlášením celosvětová pracovní skupina pro veřejnoprávní média (GTF). Generální ředitelé významných médií veřejné služby, jako jsou britská BBC, německá ZDF, rakouské ORF, italské RAI, France Télévisions či australské ABC, vyjadřují vážné znepokojení nad nedávným vývojem v České republice, který může oslabit nezávislost České televize a její nepostradatelnou úlohu v rámci demokracie v zemi.