Mediální rady – monitoring – 25. listopadu

Bez svobodných médií nejsou svobodné volby, nasvítili aktivisté na budovu ČT

Před Českou televizí se v úterý 24. 11. 2020 uskutečnila tisková konference organizací a iniciativ považujících současné dění okolo České televize za znepokojivé. Zároveň proběhl happening s názvem Bez svobodných médií nejsou svobodné volby v podobě světelné projekce na jedné z budov televize. Akci zorganizoval spolek Milion chvilek pro demokracii.

Lipovská: Odvoláním dozorčí komise není a ani nemůže být ohrožena nezávislost ČT

Radní České televize Hana Lipovská v rozhovoru pro server Česká justice vysvětluje, co ji vedlo k návrhu, na základě kterého byla před dvěma týdny náhle odvolána Dozorčí komise Rady ČT. Navzdory vyjádřením členů komise i politiků včetně ministra kultury trvá na tom, že rada postupovala v souladu se zákonem. Lipovská tvrdí, že existovaly vážné výhrady k práci komise, která je poradním orgánem rady. Na dřívější dotazy INFO.CZ Lipovská stejně jako drtivá většina dalších radních nereagovala.

https://www.info.cz/zpravodajstvi/strategie/lipovska-odvolanim-dozorci-komise-neni-a-ani-nemuze-byt-ohrozena-nezavislost-ct

Vysílací rada nabádá televize a rádia, ať jsou ve zprávách o Covidu přesnější

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se obrátila prostřednictvím veřejné výzvy na všechny provozovatele rozhlasových a televizních stanic, aby věnovali větší pozornost korektnosti a přesnosti při informování veřejnosti o průběhu aktuální epidemie a o opatřeních proti ní. 

https://www.lupa.cz/aktuality/vysilaci-rada-nabada-televize-a-radia-at-jsou-ve-zpravach-o-covidu-presnejsi/

Českou televizi chtějí ochočit lidé s mentalitou veksláků. A část lidí jásá

Rád bych řekl, že krize kolem České televize je současná nebo aktuální, ale není. Bohužel tlak určité části politického spektra na veřejnoprávní médium je permanentní a bohužel také úspěšný. Místo aby ČT mohla plnit svůj hlavní úkol, musí donekonečna obhajovat sama sebe.