Mediální rady – monitoring – 19. června

Do rozhlasové rady chce 16 lidí: Dohnálková, Fištejn či Zilvar

Na dvě volná místa v Radě Českého rozhlasu kandiduje celkem 16 lidí. Médiáři to sdělili zástupci poslaneckého volebního výboru, která má v působnosti právě mediální aktivity a u kterého se návrhy sešly. Mezi uchazeči jsou i muzikoložka Hana Dohnálková a producent Ivan Vodochodský, dosavadní členové rozhlasové rady, kterým skončil mandát. Dohnálková byla předsedkyní rady.

„Bylo to za hranou.“ Veselý z Rady ČT urážel novinářku, jeho výroky chce řešit i poslanec ANO

Vulgarity na adresu novinářky Johany Hovorkové z úst radního České televize Luboše Xavera Veselého budou mít dohru. Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník je chce řešit na jednání volebního výboru – stejně jako předchozí vyjádření dalšího člena Rady Zdeňka Šarapatky. Jejich vystupování je podle něj „za hranou“.

https://denikn.cz/383176/bylo-to-za-hranou-vesely-z-rady-ct-urazel-novinarku-jeho-vyroky-chce-resit-i-poslanec-ano/

Rána klausovcům a okamurovcům: osm z deseti Čechů souhlasí s poplatky pro ČT

Snaha útočit na veřejnoprávní média a pomoci si poukazováním na placení koncesionářských poplatků nepřinesla vytoužené ovoce. „Osm z deseti Čechů souhlasí s financováním České televize a Českého rozhlasu formou koncesionářských poplatků. Obdobný podíl lidí vnímá jejich nynější výši jako přiměřenou nebo nízkou. Podle více než 60 procent lidí by financování veřejnoprávních médií ze státního rozpočtu znamenalo omezení jejich nezávislosti,“ uvedla ČT. Vyplývá to z červnového průzkumu agentur Median a STEM/MARK, který si obě instituce zadaly.

Média veřejné služby poplatky dostávají, ať už se snaží nebo ne, upozorňuje ROMAN BRADÁČ

Roman Bradáč v současnosti působí jako pedagog na pražské Metropolitní univerzitě, kde vyučuje žurnalistiku. Navazuje tím na svou dlouholetou profesní novinářskou dráhu. Působil v České televizi nejen v roli novináře, manažera, ale také byl několik let zahraničním zpravodajem tohoto média ve Spojených státech amerických. V letošním roce se jistým způsobem do České televize vrací, byl zvolen členem Rady České televize.

http://www.ceskamedia.cz/clanek/256893/media-verejne-sluzby-poplatky-dostavaji-at-uz-se-snazi-nebo-ne-upozornuje-roman-bradac