Mediální rady – monitoring – 15. června

Současná věrchuška má daleko blíže k rozhlasu než k ČT, říká bývalý radní ČRo Jiří Vejvoda

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral je „docela úspěšným správcem téhle instituce“, uznává Jiří Vejvoda, do letošního března člen a místopředseda Rady ČRo. Dokládá to podle něj solidní rozhlasový rozpočet, technologická úroveň ČRo či nedávná efektivní opatření proti šíření koronaviru ve veřejnoprávním rádiu. Vadí mu však, že „u některých stanic skomírá program“. A především, že se rozhlas dostal příliš blízko k politikům.

Paní Kořanová, budíček! Váš radní ČT Xaver Veselý vyzývá k násilí na novinářce

Lubomír „Xaver“ Veselý má vážný problém. Stejně rychle, jako usedl v Radě České televize, v ní teď může skončit. Chráněnec Miloše Zemana, politiků Babišova hnutí i partaje „mladého“ Klause totiž zapomněl, kam až může zajít v projevech nenávisti za pouhou mediální kritiku. Jak Veselého nejnovější odporné výroky na adresu novinářky deníku FORUM 24 Johany Hovorkové bude vnímat sama strážkyně mravů ve volebním výboru Sněmovny Barbora Kořanová, teprve uvidíme.

Xaver hrubě zaútočil na novinářku a pak se omluvil. Měl by odstoupit z Rady ČT, jinak je omluva prázdná

Nový člen Rady České televize a exponent současných vládních sil Lubomír Xaver Veselý v pátek velmi hrubě zaútočil na redaktorku deníku FORUM 24. V noci z neděle na pondělí se pak na svém Facebooku omluvil. Jakou to má ale cenu, když předtím jeho vulgární výroky rozšířily Parlamentní listy a web Ruské federace Sputnik? To bude nyní otázka pro právníky. Lubomír Veselý ve svém pořadu Xaver Live konkrétně vyzýval veřejnost, aby Johanu Hovorkovou „hnala svinským krokem“, označil ji za lhářku, manipulátorku, blbce, zrůdu a svini. V omluvě tyto výrazy zopakoval, aby se za ně pak omluvil s vysvětlením, že se nechal unést. Přitom znovu rozšířil původní video s útoky.