Mediální rady – monitoring – 1. června

Maďarský novinář o státní kontrole médií: Co udělali, je geniální a děsivé

V Česku ožila debata o složení rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. Obě mají nové členy, často jde přitom lidi, kteří proti médiím veřejné služby otevřeně dlouhodobě vystupují. Ve Vinohradské 12 mluvíme s maďarským novinářem Mártonem Gergelym, který byl ve své zemi svědkem podobné debaty a následně i kroků, jež vyústily v současný stav, kdy Evropská unie i profesní novinářské organizace upozorňují, že maďarská vláda má nad médii bezprecedentní kontrolu.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/podcast-vinohradska-12-madarsko-verejnopravni-media-viktor-orban-fidesz_2006010600_miz

Míří na 168 hodin a Reportéry, Večerníček nechají být. Co chtějí tři noví radní ČT?

Požadují větší „nezávislost“ zpravodajství a publicistiky a také zveřejnit platy zaměstnanců. S jakými názory a plány vstupují do Rady České televize její tři nejnovější členové?

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/bat-se-musi-168-hodin-a-reporteri-v-klidu-zustane-vecernicek-co-chteji-tri-novi-radni-ct-108046

Jak pískat rovinu na křivě nalajnovaném hřišti?

Volba tří nových radních České televize minulý týden zas vyvolala velké emoce. Asi nemá smysl opakovat, že to je politické divadlo. Výběr radních probíhal na základě parlamentních dohod vždy. Opozice je sice pohoršená, ale podílela se na tom v minulosti stejně a dokázala prosazovat zvláštní kandidáty. Relativní novinkou jsou protesty Milionu chvilek pro demokracii. Výsledky volby se na podnět pirátského europoslance bude zabývat také bruselský výbor pro nezávislost médií, jehož případný výstup bude spíš deklarativní.

https://archiv.ihned.cz/c1-66770940-volba-radnich-ct-jak-piskat-rovinu-na-krive-nalajnovanem-hristi

Zápisník Jany Havligerové: Brouci na talíři

Hana Lipovská, nově zvolená členka Rady ČT, se chlubí, že tvorbu veřejnoprávní televize nesleduje. Zároveň říká, že ale nezná jediný pořad, který by nemohla vysílat televize komerční. „Třeba na Večerníčku asi není nic závadného,“ dodává. Tak to je dobrá zpráva.

https://www.e15.cz/nazory/zapisnik-jany-havligerove-brouci-na-taliri-1370199

Jak poslanci ČSSD naletěli, nezávadný Večerníček a báseň o Dešťovce a Tomanovi

V radě usedla vedle Xavera i ekonomka Hana Lipovská, která sice televizní tvorbu nesleduje, nezná ale prý jediný pořad veřejnoprávní televize, který by nemohly vysílat i komerční kanály. To nás pobavilo, představa dejme tomu Svátečního slova nebo Folkloriky na Nově je výtečná.