Mediální rady – monitoring – 25. února 2020

Rada Českého rozhlasu na sebe umí poutat pozornost

Ve středu 26. 2. se dozvíme, jak a jestli umí Rada Českého rozhlasu vnímat to, co dělá a to, co způsobila poslední debatou o mediální výchově, na kterou reagoval stížností Člověk v tísni i Občankáři. Na jedné straně je dobře, že se snaží otevírat i témata, která vláda a politici dlouhodobě podceňují. Ovšem naivita kontrolního orgánu až zaráží. Jde ovšem jen o hloupost radních nebo o záměrný aktivismus? Každopádně renomé Českého rozhlasu takové akce škodí. A autoritu Rady Českého rozhlasu dále degradují.

http://www.ceskamedia.cz/clanek/231422/rada-ceskeho-rozhlasu-na-sebe-umi-poutat-pozornost

Jsou ohroženy demokratické instituce v Česku?

Občanská iniciativa Milion chvilek pro demokracii pořádá 1. března demonstraci, která upozorňuje na dění v Maďarsku a Polsku, aby se Česko nevydávalo jejich cestou. Obavu spolku z rozkladu demokratických institucí posílila i volba nového ombudsmana Stanislava Křečka. Jsou ale tyto obavy aktivistů na místě?

https://plus.rozhlas.cz/ctyrkoalice-ano-spd-kscm-a-hrad-rozklada-demokraticke-instituce-tvrdi-minar-8152565

Pro samé hádky se radní ČTK ke kodexu nedostali

V Radě ČTK panuje od prosincové volby předsednictva napjatá atmosféra, dosavadním vrcholem byla pondělní schůze. Ta začala překřikováním kvůli změně programu a skončila předčasným odchodem radního Pavla Foltána (zvolen za ANO), který se dostal do hlasité pře s radní Angelikou Bazalovou (za Piráty).