Mediální rady – monitoring – 17. února 2020

Odchod Václava Moravce, 0 hodin Nory Fridrichové. ČT už se chystá na Xavera

Další díl satirického pořadu Jindřicha Šídla. Česká televize se bude muset připravit na nové časy. Noví radní pomohou proměnit Kavčí hory od základu. S jedním jsme si promluvili – jako on s námi.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/odchod-vaclava-moravce-0-hodin-nory-fridrichove-ct-uz-se-chysta-na-xavera-89357

Dobrá rada nad zlato: v Česku se opět bojuje o veřejnoprávní rozhlas a televizi

Probíhající volby nových šesti členů Rady České televize a dvou Rady Českého rozhlasu vyvolávají obavy, zda ANO a ČSSD podporované KSČM a výběrově i SPD zvolí lidi, kteří by rozhlas a televizi chtěli přeměnit v média státní, jež by sloužila vládní moci více než veřejnosti.

https://www.euro.cz/politika/dobra-rada-nad-zlato-v-cesku-se-opet-bojuje-o-verejnopravni-rozhlas-a-televizi

Která země z klubu V4 je ta nejhorší? Potíže s demokracií a s právem mají všechny

V neděli vzbudil mezi čtenáři deníku FORUM 24 rozruch článek „Nezlobte se, milí chvilkaři. Nebudu demonstrovat proti Polsku a Maďarsku“.  Snažil jsem se vysvětlit, že Česká republika není v pozici, kdy by měla mistrovat Polsko a Maďarsko za selhání v oblasti demokratických pravidel. Protože naše situace v této oblasti je dost hrozná.

Kdo všechno je jako Hitler? Zeptejte se v Českém rozhlase

Celé roky se v souvislosti s rozvojem internetu upozorňuje na to, že kvůli němu společnost čelí novým problémům. Přesněji řečeno, jsou to staré problémy, ale rozšířenější než dříve. Čím více spoléháme na technologie a necháváme práci strojům, tím více přicházíme o některé dovednosti. Když máte po ruce počítač nebo mobil, k čemu by vám bylo spočítat z hlavy matematické příklady, pochopit jízdní řád, interpretovat delší souvislý text nebo zachovat si soudnost?

https://archiv.ihned.cz/c1-66721910-kdo-vsechno-je-jako-hitler-zeptejte-se-v-ceskem-rozhlase

Ondřej Neumann: Adolf Hitler superstar. Syn vězeňkyně z Mauthausenu si stěžuje na ČT

IN MEDIAS RES. Adolf Hitler prodává. Smutné, leč pravdivé tvrzení. Tři čtvrtě století po jeho sebevraždě v ruinách Berlína jsou v centru Prahy beztrestně ke koupi masky, hrnky s jeho podobiznou nebo na webu reprodukce jeho obrazů na plátně. Činí se i tuzemské televize, včetně veřejnoprávní ČT. 

Radní ČTK Žantovský napadl mediální výchovu Člověka v tísni na školách

Radní ČTK Petr Žantovský ostře zkritizoval způsob, jakým organizace Člověk v tísni prostřednictvím programu Jeden svět na školách vede své aktivity v mediální výchově. Neziskovce vyčetl, že jí v týmu chybí vystudovaní učitelé, a naznačil, že na školách provádí politickou agitaci. „Na všech materiálech, které školám nabízíme, se podílejí pedagogové,“ vyvrací ale Žantovského tvrzení šéf programu Karel Strachota.