Mediální rady – monitoring – 5. února 2020

Je celodenní vysílání ČT24 příliš velké plýtvání? Druhý den s kandidáty do Rady ČT

Poslancům se představují desítky zájemců o kontrolování České televize. Pokud je sněmovna zvolí na volná místa, budou moci také vybírat generálního ředitele.

https://www.lupa.cz/clanky/sledujeme-druhy-den-slyseni-kandidatu-do-medialnich-rad/

Někdejší Dvořákův sok Bradáč kritizoval ČT i radu

Bývalého ředitele ČT24 a později Barrandova Romana Bradáče zarazilo hospodaření České televize i „alibistický“ přístup televizní rady. Řekl to před poslanci, kteří vybírají nové radní.

# Roman Bradáč #

Volí se Rada ČT. Nástup na značky!

Ve sněmovně začíná první kolo výběru šesti nových členů Rady České televize. Je to důležitá událost, společným úsilím veřejně angažovaných osobností z různých stran se z ní ale rychle stává fraška. 

https://echo24.cz/a/SLp8g/voli-se-rada-ct-nastup-na-znacky

Emoce kolem Lipovské i téma islámu. Poslanci 30 hodin dotazují kandidáty do Rady ČT

Pokud si chtějí poslanci vyslechnout všechny kandidáty do Rady České televize a Českého rozhlasu, musí si na to během tří dnů vyhradit třicet hodin času. Desetihodinový blok pokračoval rovněž ve středu. Větší emoce v jinak poklidné debatě vyvolalo vystoupení Hany Lipovské, kterou do televizní rady navrhuje Česká biskupská konference.

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/poslanci-vyslichaji-kandidaty-do-rady-ct-ptaji-se/r~b893768a483811eab1410cc47ab5f122/

KOMENTÁŘ KAROLINY STONJEKOVÉ: Boj o Českou televizi – boj o zlaté tele aneb Logická otázka, která musí zaznít

Letos v zimě to bude dvacet let, co proběhla slavná televizní stávka, chcete-li krize v České televizi. Člověk, který pečlivě sleduje společenské dění, musí nabývat nezvratného dojmu, že je po dvaceti letech našlápnuto na takové malé televizně-krizové repete. Zatímco tehdy byl ale jablkem sváru post generálního ředitele, dnes je středem mediální vřavy volba členů Rady ČT – pouhých šesti členů z patnácti.

https://prima.iprima.cz/komentare/komentar-karoliny-stonjekove-boj-o-ceskou-televizi-boj-o-zlate-tele-aneb-logicka-otazka

Olympijský vítěz i Felix Slováček. Sledovali jsme, co říkali kandidáti do mediálních rad

Poslancům se představuje více než 100 lidí, kteří by chtěli kontrolovat hospodaření České televize a Českého rozhlasu. Pokud je sněmovna zvolí na volná místa v mediálních radách, budou moci také vybírat generální ředitele obou médií.

https://www.lupa.cz/clanky/sledujeme-prvni-den-slyseni-kandidatu-do-medialnich-rad/

Sto osmnáct kandidátů. Poslanci vybírají kandidáty do mediálních rad

Sněmovní volební výbor od úterý do čtvrtka vyslechne sto osmnáct kandidátů do Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Jsou mezi nimi jak respektovaní odborníci, tak lidé volající po okleštění nezávislosti veřejnoprávních médií.

http://denikreferendum.cz/clanek/30716-sto-osmnact-kandidatu-poslanci-vybiraji-kandidaty-do-medialnich-rad

Lipovská do rady ČT: Když bolševičtí kádrováci píší biskupům

Skupina devatenácti senátorů vyzvala Českou biskupskou konferenci, aby se distancovala od názorů ekonomky a analytičky Klausova institutu Hany Lipovské a stáhla její kandidaturu do Rady České televize. Dopis inicioval senátor Marek Hilšer a svůj podpis připojili například Mikuláš Bek, Tomáš Goláň, David Smoljak, Zdeněk Papoušek, Václav Láska nebo senátorka Alena Dernerová.

# Hana Lipovská #

https://www.reflex.cz/clanek/komentare/99608/lipovska-do-rady-ct-kdyz-bolsevicti-kadrovaci-pisi-biskupum.html

Zrno: Čím si to Hana Lipovská proboha živého zasloužila?

Jan Jandourek ji na Facebooku nazval „plyšáčkem nastrčeným klausovci.“ Podle Pavla Šafra „Otec Duka nepropadl kouzlu Hany Lipovské náhodou“, protože „oba plují v temném protizápadním proudu“. Tomáš Halík to spojil s omezováním svobody médií v Polsku a Maďarsku. A podle Marka Hilšera je její nominace do Rady ČT nástrojem obchodních zájmů Kellnerovy finanční skupiny PPF. Miroslav Kalousek Lipovskou přirovnal k inkvizitorům. A skupina devatenácti senátorů varuje Českou biskupskou konferenci, že její kandidaturou do Rady České televize oslabuje demokratickou společnost.

https://www.info.cz/nazory/zrno-cim-si-to-hana-lipovska-proboha-ziveho-zaslouzila-44280.html

Veřejná slyšení kandidátů do Rady ČT a Rady ČRo

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411000370204/video/748493

Evaluace 2019: Tři čtvrtiny respondentů si myslí, že „Společnost by měla zajišťovat podmínky pro existenci veřejnoprávního rozhlasového vysílání“

Na lednové schůzi se rada zabývala mimo jiné výsledky evaluace za rok 2019. Průzkum pro Český rozhlas realizovala společnost Stem/mark za pomoci společnosti Median na reprezentativním výběru obyvatel ve věku 15-79 let. Výzkumu se zúčastnil 6 121 respondent. Evaluace dala zajímavý obraz očekávání a plnění funkce Českého rozhlasu. 

http://www.ceskamedia.cz/clanek/226969/evaluace-2019-tri-ctvrtiny-respondentu-si-mysli-ze-spolecnost-by-mela-zajistovat-podminky-pro-existenci-verejnopravniho-rozhlasoveho-vysilani