Mediální rady – monitoring – 29. ledna 2020

Senátoři si stěžují na výběr členů do rad ČT a ČRo, prý nenaplňuje zákon

Současný způsob výběru členů rad České televize a Českého rozhlasu nenaplňuje zákon. Organizace, které navrhují kandidáty do rad, i kandidáti sami, nereprezentují legitimní zájmy, jak předpokládá zákon. Po jednání senátní komise pro sdělovací prostředky to řekli senátoři David Smoljak (STAN) a Lukáš Wagenknecht (SEN21)

https://echo24.cz/a/SEFhW/senatori-si-stezuji-na-vyber-clenu-do-rad-ct-a-cro-pry-nenaplnuje-zakon

Jan Bednář: Naším úkolem, jakožto Rady České televize, je prověřit hospodaření České televize

Rada se snaží vyrovnat s problémy, které jí na stůl položili někteří poslanci. Intenzivní komunikace vedení České televize před schválením starších výročních zpráv v říjnu minulého roku otevřela i několik ožehavých témat. Jedním z nich je postupné nahrazování podnikového informačního systému SAP, který Česká televize používá necelých dvacet let, systémem Helios. Předseda Jan Bednář na schůzi rady 20. listopadu zmínil, že o posouzení okolností výměny systémů požádal dozorčí komisi.

http://www.ceskamedia.cz/clanek/224170/jan-bednar-nasim-ukolem-jakozto-rady-ceske-televize-je-proverit-hospodareni-ceske-televize

# Jan Bednář, Vladimír Karmazín, Vratislav Dostál #

Zdeněk Šarapatka: Poslanci ANO proti Radě ČT a jejich snaha umlčet kritiku Babiše

KOMENTÁŘ. Andrej Babiš nemá Českou televizi rád. Na rozdíl od vedení Českého rozhlasu mu tam nikdo nepoklonkuje a nenajímá servilní moderátory, kteří premiérovi čechrají peří a odváží se ho zeptat leda tak na dobré trávení. I proto považuje za smrtelný hřích téměř každou zprávu veřejnoprávní televize, která vedle běžné agendy informuje i o temných stránkách jeho vládnutí a byznysu na úkor státu.

# Zdeněk Šarapatka, Luboš Xaver Veselý, Petr Žantovský #

Komentář: Jak může Babiš dobýt Kavčí hory? Bez řeznického nože a v rukavičkách

Volí se šest členů Rady České televize. Tentokrát je víc než kdy jindy v sázce osud médií veřejné služby. Ten závisí především na rozhodnutí Andreje Babiše. Více v komentáři Jiřího Leschtiny.

Volby do mediálních rad nikdy nebyly selankou. Vždy je provázely zákulisní zápasy parlamentních stran o co největší vliv při dohledu nad veřejnoprávními institucemi. Letošní výběr šesti členů Rady České televize a dvou členů Rady Českého rozhlasu ale může mít víc než kdy jindy zásadní dopad na postavení veřejné služby u nás.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-jak-muze-babis-dobyt-kavci-hory-bez-reznickeho-noze-a-v-rukavickach-87494

# Daniel Váňa, Ivana Levá, Luboš Xaver Veselý, Hana Lipovská #

Servilní žurnalisté drží spolu: MF DNES brání Xavera Veselého před Českou televizí

Že Mladá fronta DNES otevřeně slouží majiteli Andreji Babišovi a poskytuje prostor všem, kdo jsou jeho spojenci, a to včetně ruské fronty, už víme. Že jsou součástí této novinářské prostituce i někteří „slovutní žurnalisté“, to sice někteří stále slyšet nechtějí, ale je to tak. Babišovi tak opět udělala radost údajně legendární filmová recenzentka Mirka Spáčilová, a to obranou kolegy Luboše Xavera Veselého.

# Luboš Xaver Veselý #

Senátoři si stěžují na výběr členů do rad ČT a ČRo, prý nenaplňuje zákon

Současný způsob výběru členů rad České televize a Českého rozhlasu nenaplňuje zákon. Organizace, které navrhují kandidáty do rad, i kandidáti sami, nereprezentují legitimní zájmy, jak předpokládá zákon. Po jednání senátní komise pro sdělovací prostředky to řekli senátoři David Smoljak (STAN) a Lukáš Wagenknecht (SEN21).

https://echo24.cz/a/SEFhW/senatori-si-stezuji-na-vyber-clenu-do-rad-ct-a-cro-pry-nenaplnuje-zakon

Pokud chcete dostávat informace týkající se českých mediálních rad, stačí vyplnit svůj email:

[newsletter]